Izložba polaznika „Kursa za fotografa” u galeriji Otvorenog univerziteta

Submitted by fotoprica on Wed, 02/22/2023 - 19:45

U galeriji „Otvorenog univerziteta” ovih dana možete da pogledate izložbu polaznika „Kursa za fotografa”, koji je po drugi put organizovao profesionalni fotograf Damir Vujković u saradnji sa „Otvorenim univerzitetom” u Subotici, a kroz njegov mentorski program svoje poznavanje fotografije upotpunili su Dragana Marković, Simone Grujić, Marko Kodžo, Gorana Perčić, Vida Mamužić, Mirjam Jegić Patarčić i Čila Mesaroš. Organizatori nisu ograničavali polaznike u izboru tema, i utoliko je izložba zanimljivija posmatračima različitih interesovanja.  Neobični portreti, trenuci napetosti i akcija sa košarkaških utakmica, fotografije hrane koje ne zaostaju za radovima profesionalaca, urbani pejzaži ili detalji iz svakodnevnog života, ostaju zabeleženi kao trajna vrednost i lepa uspomena na ovaj kurs. Publika je u velikom broju ispunila galeriju, atmosfera je bila sjajna, a tu je još mnogo razloga usled kojih mentor može da bude ponosan na svoje učenike.

Velika mi je čast što su mi na „Otvorenom univerzitetu” ukazali poverenje kao mentoru i zaista sam uživao radeći sa ovim fantastičnim ljudima. Prošli smo najvažnije iz istorije fotografije, upotrebu foto-aparata, optiku, zadržali smo se duže na temi kadra i svetla. Pokušao sam da im približim fotografiju na praktičnom nivou, od svakodnevne upotrebe aparata do komunikacije sa klijentima a radili smo dosta i na postprodukciji koja je danas neizbežna. Radeći na sportskoj fotografiji imali su priliku da u zahtevnim uslovima naglih promena dešavanja na terenu, u prostorima gde je svetlo daleko od savršenog, steknu veštine koje mogu da im budu od koristi u svim drugim situacijama. Pojavom digitalne fotografije zabrinuli smo se da će potreba za fotografima u tradicionalnom smislu nestati, naprotiv, danas je i veća, i onaj ko se dovoljno potrudi, nauči da koristi opremu, upozna svetlo i ne prestane da se usavršava, sigurno će moći da se bavi fotografijom. Polaznici su bili fenomenalni, uspeli su da izađu iz svoje zone komfora, odnosno da naprave iskorak i to se vidi na ovim radovima, rekao je Damir.

Simone Grujić se i pre kursa bavila fotografijom, ali je sada upotpunila svoje znanje, razrešila poneku dilemu i uživala u minulih tridesetak časova fotografije.

Ovo je pre svega bilo prelepo druženje i mada smo puno radili, utiska sam da je prošlo prebrzo. Fotografijom hrane sam se bavila i pre kursa ali ovo mi je pomoglo da otklonim neke svoje dileme i svoj rad podignem na viši nivo. Zadovoljna sam, napredovali smo, pomogli su mi Damirovi saveti vezani za izbor fotoaparata i objektiva, pričali smo o svemu i zaista nosim samo pozitivna iskustva. Kurs bih preporučila svima koji žele da se bave fotografijom jer bez obzira na sve ono što možete da saznate na youtubu, neposredan kontakt i rad na terenu sa nekim ko može da vam pomogne, podeli znanje i posavetuje vas u datom trenutku je uvek bolja opcija.

Simone je lepo naglasila važnost neposredne komunikacije i rad na terenu a Damir Vujković je jedan od onih uspešnih fotografa koji je uvek spreman da podeli savet sa mlađim kolegama, da ih ohrabri i motiviše, a takav je i kao predavač. Ukoliko želite da postanete deo nove grupe polaznika „Kursa fotografa” potražite informacije na sajtu  „Otvorenog univerziteta”.

  • Izložba polaznika „Kursa za fotografa” u galeriji Otvorenog univerziteta
  • Izložba polaznika „Kursa za fotografa” u galeriji Otvorenog univerziteta
  • Izložba polaznika „Kursa za fotografa” u galeriji Otvorenog univerziteta