Intervju

 • Milan Vlaović - jedan kofer i gitara dovoljni za putovanje

  Gitara, stalak i mikrofon, pojačalo i stolica, uz kofer sa ličnim stvarima je sve što je potrebno Milanu Vlaoviću iz Leskovca da se otisne na put. Kuda? U različite gradove, u neizvesnost, ili kako nam je ispričao, u potragu za slobodom. Rođen je 1995. a svira gitaru gotovo petnaest godina, od kojih poslednju trećinu provodi nastupajući na našim i evropskim ulicama, parkovima i trgovima. Od Makedonije do Holandije, u tridesetak gradova za minulih pet godina.

  Pročitaj više

  26.08.2022

 • Bane Vukosavljević (Nafta) - Hajde da rokamo i da se dobro osećamo

  Autor: Bogdan Bogdanović

  Foto: Nemanja Hariš

  Pročitaj više

  08.04.2022

 • Striparnica u Subotici - mesto susreta generacija

  Ovih dana svratio sam u Striparnicu u ulici Petra Drapšina da saznam od Uroša Jagodića kako ide posao, odnosno ko i koliko danas čita stripove u Subotici. Iznenadio sam se kada sam čuo da nova izdanja ponekad budu „razgrabljena” brže od starijih klasika, koje ljubitelji i kolekcionari uvek žele da imaju u svojim zbirkama, kao i da je sve više školaraca koji posećuju Striparnicu.

  Pročitaj više

  21.03.2022

 • Богдан Богдановић: Песма мора да се деси

  Друга књига песама Богдана Богдановића под насловом „Тундра”  биће представљена у петак, 3. децембра, у просторијама Фондације „Данило Киш” од 20 часова. Биће то прилика за ново дружење уз поезију и писану реч, и прави је повод за разговор са аутором.

  Pročitaj više

  30.11.2021

 • Sve spremno za Youth jazz and rock festival #4

  Pavle Zvekić je mlad čovek koji talenat i energiju, između ostalog, ulaže u organizaciju Youth jazz and rock festivala u svom gradu. Kao klinac je provodio vreme na Festivalu Evropskog filma na Paliću uz oca, koji je godinama na istom organizovao mnoge važne stvari. Ta atmosfera mu je bila zanimljiva i Pavle je pomislio da je normalno da, kada odraste, čovek organizuje sopstveni festival.

  Pročitaj više

  05.08.2021

 • ОСТАЛИ СМО „ОНА ИСТА ДЕЦА ИЗ КОМШИЛУКА“

  Зашто панк? Можда због тога што је то последњи музички правац који је био сурово препознатљив, у којем је било лако одвојити жито од кукоља а тешко етаблирати се као бенд подједнако вредан пажње и публике и критике.

  Pročitaj više

  03.05.2021

 • „Свако има своју Тундру”

                                                       Интервју са песником Богданом Богдановићем

   

  Pročitaj više

  28.02.2021

 • Matija Radović – energija kamena i energija vrline

  Kada sam bio dečak Podgorica je bila mnogo više grad prirode nego što je danas. Igrali smo se u šumama, jurili brdima i planinama, redovno išli na izlete. Razmišljajući o skromnosti čoveka i obnavljanju duhovnosti pojavilo se među ostalima i pitanje kako ostaviti trag u vremenu.

  Pročitaj više

  06.07.2020

 • O fotografiji sa Ledenskim

  Magija fotografije je u tome što nam je omogućila da zaustavimo vreme, naslikamo trenutak uz pomoć svetlosti. Nemanja Ledenski bi dodao još da su mnogo važne senke, da je „staklo” od 28mm neprikosnoveno, a da je za magiju sasvim dovoljno crno i belo. Nije Ledenski prvi koji beleži život ulice, ljude „marginalce” koje prosečan svet ne primećuje, ali je prvi u našem gradu koji to radi istrajno i postojano. Ledenski nam prosipa život pred oči, i to onaj surov, iščašen, onemoćao...

  Pročitaj više

  10.06.2020

 • Milan Savić o internet stvarima (IoT) u Subotici

  S obzirom na sve brži razvoj informacionih tehnologija i sve veće mogućnosti praktične primene u ovom trenutku je teško predvideti granice „internet stvari” u budućnosti. Termin IoT (Internet of Things) je verovatno prvi put upotrebljen pre dve decenije a procenjuje se da će do 2020. godine sadržati oko 30 milijardi uređaja.

  Pročitaj više

  06.02.2019