Šetnja kroz prošlost Subotice

Submitted by fotoprica on Wed, 02/26/2020 - 12:54

Boris Tot i Jelena Stojsavljević su povodom Svetskog dana turističkih vodiča (21.februar) organizovali  zanimljivu pešačku turu kroz Suboticu. Oni su mladi i obrazovani ljudi, koji su poznavanje istorije grada podelili sa zainteresovanim Subotičanima. Obučeni u autentičnu građansku odeću s kraja devetnaestog veka, srdačni i elokventni, uspeli su posetiocima ture da približe atmosferu prošlosti.

Odlučili smo da ove godine i mi obeležimo jubilej, odnosno 30 godina od kada je pokrenuta ova inicijativa. U našem gradu postoji dobra osnova i to treba da iskoristimo. Subotica je jedan od najlepših gradova naše države, mišljenja sam da je jedan od najlepših u čitavoj Evropi a to mogu da potvrde i brojni turisti koji iz dana u dan dolaze u naš grad, rekao je  Boris Tot, turizmolog i turistički vodič.

U okviru današnje ture obilazimo neke od najlepših i najznačajnijih građevina Subotice. Svakodnevno prolazimo pored njih, ali užurbani i zauzeti, retko zastanemo u razgledanju i retko uživamo u njihovoj lepoti. O mnogima ne znamo previše, ko ih je gradio i zbog čega su značajne. Zbog toga ova i slične turističke ture mogu da budu izuzetno interesantne, i korisne, upotpunila je Borisovu priču Jelena Stojsavljević, turistički pratilac. 

Te 1990. kada je uspostavljen, Svetski dan turističkih vodiča obeležen je u petnaest zemalja. Deceniju kasnije vodiči iz preko pedeset država su na različite načine obeležili svoj dan, kroz programe za decu, ture za osobe sa posebnim potrebama, zanimljive i nove sadržaje za sugrađane. Boris i Jelena su se potrudili da nešto lepo prirede svojim subotičanima. Bilo je na turi i onih koji pamte grad iz vremena tramvaja, i onih koji se sećaju Yu festa a poveli su svoje klince koji će da rastu u jednom potpuno drugačijem gradskom jezgru i da slažu u album svojih uspomena neke nove slike. Dan je bio sunčan i lep pa su svi zajedno uživali u upoznavanju novih detalja o svojoj Subotici zahvaljujući Borisu i Jeleni. Lepa i pozitivna inicijativa, treba da potraje i u narednim godinama...

 

  • Šetnja kroz prošlost Subotice
  • Šetnja kroz prošlost Subotice
  • Šetnja kroz prošlost Subotice