Deveti Gifest u Otvorenom ateljeu F - kratka forma za duže razmišljanje

Submitted by fotoprica on Sat, 06/12/2021 - 20:39

Deveti Gifest održan u junu okupio je publiku svih generacija koja je u prijatnoj atmosferi Otvorenog ateljea F uživala u umetnosti animacije. Program je i ove godine bio raznovrstan pa multimedijalni umetnik Boris Burić iz Beograda, Mileta Mijatović strip crtač i pesnik, i domaćin u Ateljeu F, print artista Miki Lazendić, kao članovi žirija nisu imali lak zadatak. Na kraju su najbolje ocene zaslužili umetnica iz Hrvatske Lucija Ostrogović koja je prvo mesto podelila sa Goce Ilievskim iz Makedonije, drugo mesto je pripalo Novosađanki Sari Kecman  a treće Petri Brnardić iz Hrvatske. Da svima bude ugodno i tokom ovogodišnjeg izdanja festivala potrudile su se organizatorke Mirjana Šormaz Mitrić i Ivana Rađenović.

Trudimo se da svake godine festival dovedemo u neki novi prostor,a  ovaj put Atelje F nam se učinio najzanimljivijim. Interesovanje je veće nego prethodne godine, tu su 63 učesnika i zanimljivo je kako se vest o Gifestu širi, pa nam je pristiglo dosta radova iz zemalja koje nas okružuju. Osim Makedonije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i drugih, videli smo radove iz dalekih zemalja poput Afrike i Južne Amerike, što je fantastično. Gif se približio animaciji kao umetnost, pojavio se pre dvadesetak godina kao animirani baner na sajtovima a razvio se u umetnost za sebe – ispričale su nam Mirjana i Ivana.

 Gif je kao multimedijalna forma sve popularniji među mladima, ali da bi postao umetnička animacija, potrebno je više truda i talenta nego što neupućenom može da se učini. Oni koji naprave iskorak u ovoj formi bivaju angažovani i od velikih brendova poput  što je momenat kada ova umetnost postaje isplativa. Tako sada već kultnog umetnika Miloša Rajkovića angažuju veliki modni brendovi, izlagao je u Japanu i drugim dalekim zemljama – kaže Mirjana.

Ivana je učestvovala u organizaciji radionica za srednjoškolce i veruje da će neki od njih realizovati svoja umetnička stremljenja i kroz animaciju i gif – Učestvovalo je petnaestak učenika. Premda im to nije strano ipak su mogli da se izraze po različitim pitanjima i odaberu teme poput društvene odgovornosti, politike, zabave ili nečega što je artističko po sebi i njihovi radovi su ušli u takmičarski program.

Animirani gif je savršena mala forma koja pruža mogućnost iskazivanja stvaralačkih ideja od apstraktnih do angažovanih. Gif format svojim osobinama dozvoljava brz i efektan prenos ideje kroz vizuelni doživljaj. Graphics Interchange format- GIF je stari format, koji je i danas veoma popularan za prikazivanje slika na Webu. Jednostavne slike se u ovom formatu odlično kompresuju, tako da se dobijaju mali fajlovi. Ovo je jedan od razloga što je ovaj format i dalje vrlo korišćen na Webu. GIF ima i neke druge osobine koje su razlog da se toliko dugo održao, bez obzira na pojavu velikog broja novijih grafičkih formata. U te osobine spadaju preplitanje, transparentnost, i mogućnost pravljenja animacija.

 

  • Gif u kombinaciji sa izložbom
    Deveti Gifest u Otvorenom ateljeu F - kratka forma za duže razmišljanje
  • Autori su odškrinuli vrata različitih svetova...
    Deveti Gifest u Otvorenom ateljeu F - kratka forma za duže razmišljanje
  • Mirjana i Ivana - organizatorke
    Deveti Gifest u Otvorenom ateljeu F - kratka forma za duže razmišljanje
Tema