Kultura

 • Zvuk vinila u Štrosmajerovoj

  Junsko prepodne u Subotici, sunčano i prijatno. Prolaznici kroz Štrosmajerovu ulicu se osvrću, neki zastaju a potom ulaze u Crossroads vinyl shop na broju 16 koji deluje poput  muzičkog tobogana, ali onog koji vozi kroz vreme.  Slične prodavnice postoje u Nišu i Beogradu, a Dragan Stanojević se potrudio da poklonici zvuka sa vinil ploča sada imaju svoj kutak i u Subotici.

  Pročitaj više

  15.06.2021

 • Deveti Gifest u Otvorenom ateljeu F - kratka forma za duže razmišljanje

  Deveti Gifest održan u junu okupio je publiku svih generacija koja je u prijatnoj atmosferi Otvorenog ateljea F uživala u umetnosti animacije. Program je i ove godine bio raznovrstan pa multimedijalni umetnik Boris Burić iz Beograda, Mileta Mijatović strip crtač i pesnik, i domaćin u Ateljeu F, print artista Miki Lazendić, kao članovi žirija nisu imali lak zadatak.

  Pročitaj više

  12.06.2021

 • Umetnost muzike i pokreta na fotografijama Damira Vujkovića

  Juče je u Mađarskom kulturnom centru svečano otvorena samostalna izložba fotografija Damira Vujkovića pod nazivom "Colourful music". Možda  nekim novim klincima zvuči neverovatno, ali nije bilo toliko davno kada su mladi fotografi morali da pogode pravi momenat, da odaberu pravi delić sekunde, jer su imali komad trake a talenat je trebalo pokazati kroz nekoliko fotografija.

  Pročitaj više

  30.09.2020

 • Stroberiz i Wooden Ambulance ulepšali veče na Prozivci

  Prozivka je jedno od najvećih naselja u Subotici. Na poznatom šetalištu susrećemo ljude svih generacija koji sigurno zaslužuju dobru svirku. Baš onakvu kakvu su im priredili njihovi sugrađani iz bendova „Stroberiz” i „Wooden Ambulance”.Sve je organizovano bez pompeznih najava, gotovo usput, a ispalo je mnogo dobro. Uživali su poštovaoci dobrog zvuka, oni koji vole muziku ova dva benda, a nama se čini da je jednako lepo bilo i ljudima koji ih nikada ranije nisu čuli.

  Pročitaj više

  04.09.2020

 • Slikanje i cirkanje u kafeu „Priča”

  Slikaj i cirkaj su radionice za ljude koji vole umetnost i druženje, one aktivnosti koje su nam posebno nedostajale tokom vanrednih okolnosti. Sofija Simić i Aleksandra Conić su prvu radionicu organizovale proteklog decembra a do danas su okupile oko dve stotine polaznika iz nekoliko gradova u Srbiji.

  Pročitaj više

  30.08.2020

 • "I magarica ugleda anđela" u Gradskom muzeju

  Ovih dana u Gradskom muzeju u Subotici možete da pogledate izložbu gramofonskih ploča, verovatno jednu od maštovitijih postavki ovog tipa u poslednje vreme. U svakom slučaju neobičnu i nesvakidašnju. Tu su i gramofoni iz različitih perioda koji se u prostor uklapaju poput svojevrsnih skulptura u slavu muzike i poezije... Odlična scenografija za promociju romana „I magarica ugleda anđela” autralijskog muzičara Nika Kejva.

  Pročitaj više

  09.03.2020

 • Gordanov Blues Ghetto zakupio tezgu

  Kada me prijatelj iz benda „Gordanov Blues Ghetto” pozvao na svirku pomislio sam kako će to biti veče dobre muzike u nekom od barova ili pabova, kako već priliči i prema prethodnom iskustvu... Onda mi je rekao da se skupljaju oko deset časova, ali ujutru. Onda mi je rekao da nastupaju na „Mlečnoj pijaci” i da planiraju sjajnu zabavu. Poznajući čoveka nasmejao sam se, ne zbog toga što se šalio, naprotiv.

  Pročitaj više

  03.01.2020

 • Caffe Grunf - Veče posvećeno Đorđu Marjanoviću

  Na plakatu je pisalo Veče posvećeno prvom Yu rokeru a Igor Dević mi je rekao da je teško zamisliti kako bi se razvijao rock 'n' roll u nas da se nije pojavio Đorđe Marjanović. Oni koji su veče 26. decembra proveli u Grunfu uživali su u muzici kojom je Đorđe pomerao granice i stvarao sigurniji put generacijama rokera u nekadašnjoj Jugoslaviji.

  Pročitaj više

  31.12.2019

 • Premijera dokumentarnog filma „Arača” autora Mihajla Plankoša

  Desetak kilometara udaljena od Novog Bečeja, kraj puta prema Novom Miloševu, nalazi se Arača, srednjovekovna crkva koja je danas u ruševnom stanju. Mihajla Plankoša, mladog istoričara umetnosti iz Subotice, ostaci ove sakralne građevine potakli su na detaljnije istraživanje. Pokušao je da sazna što više o njenoj tajanstvenoj prošlosti i da razume ono što predstavlja za ljude ovog kraja u sadašnjosti.

  Pročitaj više

  25.12.2019