Kultura

 • „Iza scene” sa Markom Marosiukom

  U okviru ciklusa razgovora, „Behind the scenes”, koje maestralno vodi Jasmina Vidaković, viša kustoskinja Savremene galerije Subotica, juče smo slušali Marka Marosiuka, kostimografa i modnog dizajnera. Marko je zaposlen u Narodnom pozorištu u Subotici gde je radio na više od dvadeset predstava, ali njegov rad teško možemo da sagledamo samo kroz profesionalni angažman.

  Pročitaj više

  02.02.2023

 • „Klara i Rosa” na novoj adresi

  Na adresi Petefi Šandora 15 u Subotici, u petak 30. decembra, otvoren je radni prostor Udruženja "Klara i Rosa", koji će, osim za sopstvene sadržaje, biti otvoren i za gostujuće programe, kao i za aktivnosti članica krovnog udruženja - Centra za savremenu kulturu i umetnost, Subotica.

  Pročitaj više

  31.12.2022

 • „Носогор пилу“ помаже својим другарима

  „У сред зиме кад му време није“ изгорела је кућа многочлане породице Димовић.  Увек је то велика невоља за укућане, а зими се таква невоља претвара у праву несрећу. И онда се сложе људи добра срца  и помогну да се из оџака поново вије дим који ће грејати, а не плашити. Овог пута су ти добри људи ученици основних школа „Свети Сава“ и „Матко Вуковић“ из Суботице.

  Pročitaj više

  19.12.2022

 • Zabavno veče znanja u Gimnaziji „Svetozar Marković”

  Fotograf - Aleksandar Šećerov

  Manifestacija Kviz opšteg znanja na engleskom jeziku održana je 5. decembra u Svečanoj sali Gimnazije „Svetozar Marković“. Tradicionalni Kviz proslavio je svoj 17. rođendan uz prisustvo 17 petočlanih ekipa iz osam srednjih škola subotičkog okruga.

  Pročitaj više

  07.12.2022

 • Familijarni objekti - Samostalna izložba Mihaila Vasiljevića u Subotici

  Savremena galerija Subotica jeste mesto susretanja i izlaganja umetnika koji stvaraju u sadašnjosti, ali njihove tehnike i pristup stvaralaštvu ponekad podrazumevaju novu upotrebu klasičnih, čak arhaičnih procesa.

  Pročitaj više

  28.09.2022

 • Otvorena vrata književne kolonije - „Krupara” Bačko Dušanovo

  Četvrto izdanje Međunarodne književne kolonije Srpsko književno društvo – Krupara počinje danas, i trajaće do 27. avgusta 2022. u Bačkom Dušanovu.

  Pročitaj više

  23.08.2022

 • Premijera filma „O ljubavi i smislu života u doba korone”

  Povodom obeležavanja desetogodišnjice prikazivanja prvog subotičkog filozofskog filma (Filozof iz našeg sokaka) u Art bioskopu ,,Aleksandar Lifka“, u ponedeljak, 16. maja 2022.

  Pročitaj više

  18.05.2022

 • Oslikavanje strujnih ormana u Subotici – umetnici spajaju lepo i korisno

  Ulična umetnost nije  izdvojena, isključivo urbana a još manje samo i jedino „underground” disciplina, rezervisana za predgrađa ili siromašnije kvartove. Ona je odavno prepoznata i priznata u metropolama širom sveta, toliko lepo uklopnjena u urbani ambijent da je postala savremeni deo vizuelnog identiteta grada. Nisam bio u Lisabonu, ali pričali mi ljudi da je prelepo, kažu da su zidovi, kapije, čak i asfalt, neverovatno lepo oslikani.

  Pročitaj više

  08.05.2022

 • In loving memory 2 - trideset godina likovne škole i art ateljea „De Medici”

  Likovnu školu „De Medici” je u minule tri decenije pohađalo je preko sedamdesetoro mladih ljudi. Značajan jubilej, i prilika da se podsetimo nekih od radova koje su učenici stvarali, pod budnim okom Nevene Grković Bukvić, a koji su sinoć izloženi u T Galeriji, odnosno pasažu ispred galerije Mileta Tasića, i to nimalo slučajno.

  Pročitaj više

  26.03.2022

 • Sanjin književni klub - priča o ljubavi prema knjigama i ljudima

  Sanjin književni klub je proslavio prvi rođendan trinaestog marta. Imao sam privilegiju da prisustvujem rođendanskom slavlju, i uživam u dobroj energiji fantastične družine.

  Pročitaj više

  14.03.2022