Kultura

 • Porodični dan na festivalu Summer3p

  U nedelju je završen dvadeset i prvi Summer3p festival u Subotici. Tokom minule dve decenije festival je okupio brojna značajna imena elektronskog zvuka, organizatori su uspeli da steknu poverenje publike i izvođača, pa je godinama Palić osim ljubiteljima sedme umetnosti, bio nezaobilazna destinacija i ljubiteljima dobre muzike.

  Pročitaj više

  25.07.2023

 • Iza kulisa Festivala evropskog filma Palić – izložba Damira Vujkovića

  Festival Evropskog filma na Paliću je događaj bez premca u sferi kulture u našoj zemlji, i mnogo šire, jer je  odavno nezaobilazan u kalendaru sineasta koji vole i poštuju evropska filmska ostvarenja. Subotičani su tih dana ponosni, zaljubljenici u sedmu umetnost uživaju gledajući filmove na otvorenom, a Letnja pozornica na Paliću, uz sav glamur takmičarskog programa, podseća na kadrove sa najvećih svetskih festivala.

  Pročitaj više

  01.06.2023

 • Trougao – kolekcija crno-bele fotografije na liniji Subotica - Abbotsford

  U naredne dve nedelje u Café-u Grunf možete da uživate u izložbi fotografija Nikole Vlahovića (Subotica, Srbija) i Anite Lewis (Abbotsford, Kanada), interesantnog naslova – TROUGAO.  Ukoliko radove dvoje fotografa posmatramo kao stranice ovog geometrijskog tela, uočljivo je da treća nedostaje.

  Pročitaj više

  29.03.2023

 • „Iza scene” sa Markom Marosiukom

  U okviru ciklusa razgovora, „Behind the scenes”, koje maestralno vodi Jasmina Vidaković, viša kustoskinja Savremene galerije Subotica, juče smo slušali Marka Marosiuka, kostimografa i modnog dizajnera. Marko je zaposlen u Narodnom pozorištu u Subotici gde je radio na više od dvadeset predstava, ali njegov rad teško možemo da sagledamo samo kroz profesionalni angažman.

  Pročitaj više

  02.02.2023

 • „Klara i Rosa” na novoj adresi

  Na adresi Petefi Šandora 15 u Subotici, u petak 30. decembra, otvoren je radni prostor Udruženja "Klara i Rosa", koji će, osim za sopstvene sadržaje, biti otvoren i za gostujuće programe, kao i za aktivnosti članica krovnog udruženja - Centra za savremenu kulturu i umetnost, Subotica.

  Pročitaj više

  31.12.2022

 • „Носогор пилу“ помаже својим другарима

  „У сред зиме кад му време није“ изгорела је кућа многочлане породице Димовић.  Увек је то велика невоља за укућане, а зими се таква невоља претвара у праву несрећу. И онда се сложе људи добра срца  и помогну да се из оџака поново вије дим који ће грејати, а не плашити. Овог пута су ти добри људи ученици основних школа „Свети Сава“ и „Матко Вуковић“ из Суботице.

  Pročitaj više

  19.12.2022

 • Zabavno veče znanja u Gimnaziji „Svetozar Marković”

  Fotograf - Aleksandar Šećerov

  Manifestacija Kviz opšteg znanja na engleskom jeziku održana je 5. decembra u Svečanoj sali Gimnazije „Svetozar Marković“. Tradicionalni Kviz proslavio je svoj 17. rođendan uz prisustvo 17 petočlanih ekipa iz osam srednjih škola subotičkog okruga.

  Pročitaj više

  07.12.2022

 • Familijarni objekti - Samostalna izložba Mihaila Vasiljevića u Subotici

  Savremena galerija Subotica jeste mesto susretanja i izlaganja umetnika koji stvaraju u sadašnjosti, ali njihove tehnike i pristup stvaralaštvu ponekad podrazumevaju novu upotrebu klasičnih, čak arhaičnih procesa.

  Pročitaj više

  28.09.2022

 • Otvorena vrata književne kolonije - „Krupara” Bačko Dušanovo

  Četvrto izdanje Međunarodne književne kolonije Srpsko književno društvo – Krupara počinje danas, i trajaće do 27. avgusta 2022. u Bačkom Dušanovu.

  Pročitaj više

  23.08.2022

 • Premijera filma „O ljubavi i smislu života u doba korone”

  Povodom obeležavanja desetogodišnjice prikazivanja prvog subotičkog filozofskog filma (Filozof iz našeg sokaka) u Art bioskopu ,,Aleksandar Lifka“, u ponedeljak, 16. maja 2022.

  Pročitaj više

  18.05.2022