Familijarni objekti - Samostalna izložba Mihaila Vasiljevića u Subotici

Submitted by fotoprica on Wed, 09/28/2022 - 19:12

Savremena galerija Subotica jeste mesto susretanja i izlaganja umetnika koji stvaraju u sadašnjosti, ali njihove tehnike i pristup stvaralaštvu ponekad podrazumevaju novu upotrebu klasičnih, čak arhaičnih procesa. Fotografija je pojavom digitalnih aparata postala sveprisutna u našoj svakodnevici, ali pristup fotografiji, i sam proces beleženja naizgled običnih trenutaka, možda je upravo hiperprodukcijom, izgubio nešto od one svečanosti i značaja koje je imao u predigitalno doba. U svakom slučaju, čini se da je tačna stara mudrost o tome da ono što brzo i lako nastaje, jednako lako biva zaboravljeno, ili u slučaju digitalne fotografije, zatrpano ispod ogromne gomile novih slika i objava, na različitim društvenim mrežama i stranicama internet portala. Zbog toga je, između ostalog, važna i zanimljiva nova izložba Mihaila Vasiljevića pod naslovom Familijarni objekti, postavljena u Savremenoj galeriji Subotica. 

Izložene fotografije nastale su korišćenjem dijapozitiva (diafilmova) koji su deo pronađene privatne arhive porodičnih snepšotova iz perioda šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Vasiljević u tradicionalnoj foto-laboratoriji izrađuje nove verzije oviih dijapozitiva na papiru za kolor negative (c-tip). S obzirom da se radi o pozitivima, a ne negativima, u ovom procesu ne dolazi do uobičajene inverzije boja. Krajnji rezultat jesu vizuelno vrlo intenzivni, neobični i gotovo halucinantni fotografski zapisi koji formalno izgledaju kao negativske slike gde postoji obrnut redosled svetlih i tamnih područja, odnosno komplementarnih boja. Ključni deo ovog postupka čija finalizacija uključuje i skeniranje i štampanje velikoformatnih fotografija na poluprovidnoj polietilenskoj foliji, bilo je moguće ostvariti samo u mraku tradicionalne fotografske laboratorije. - Napisao je, između ostalog, istoričar umetnosti Miloš Zec, u tekstu za katalog izložbe. 

Iz pera profesora Zeca, jasno je da se ne radi o običnim negativskim slikama, ali intenzitet kojim zrače i o kojem govori profesor Zec, moguće je osetiti snažnije i potpunije samo ako se nađete u prostoru, okruženi Vasiljevićevim radovima. Izložba ostaje postavljena narednih dvadesetak dana. O motivima i idejama usled kojih su radovi nastali, navodimo deo iz teksta koji je napisao sam umetnik a koji je sastavni deo postavke. 

Familijarni objekti (2012 - 2021) nastali su kao rezultat istraživanja pronađenog fotografskog materijala koji je pripadao nepoznatoj porodici iz Vojvodine koja se tokom šezdesetih godina preselila u Sjedinjene Američke Države. Zahvaljujući doslednoj ozbiljnosti beleženja porodične istorije tokom putovanja, proslava i susreta, ove fotografije mogu izgledati kao idealni porodični foto-album. 

-Može se reći da je sa širenjem digitalne tehnologije, nestala mogućnost budućeg pronalaženja sličnog materijala, jer se sa kompjuterskom kontrolom, pored količine materijala, značajno smanjila i mogućnost nepredviđene greške, odnosno apsurdne slučajnosti, što su takođe karakteristike predigitalne fotografije. 

 

  • Familijarni objekti - Samostalna izložba Mihaila Vasiljevića u Subotici
  • Familijarni objekti - Samostalna izložba Mihaila Vasiljevića u Subotici
  • Familijarni objekti - Samostalna izložba Mihaila Vasiljevića u Subotici
Tema