"I magarica ugleda anđela" u Gradskom muzeju

Submitted by fotoprica on Mon, 03/09/2020 - 20:46

Ovih dana u Gradskom muzeju u Subotici možete da pogledate izložbu gramofonskih ploča, verovatno jednu od maštovitijih postavki ovog tipa u poslednje vreme. U svakom slučaju neobičnu i nesvakidašnju. Tu su i gramofoni iz različitih perioda koji se u prostor uklapaju poput svojevrsnih skulptura u slavu muzike i poezije... Odlična scenografija za promociju romana „I magarica ugleda anđela” autralijskog muzičara Nika Kejva. Roman su Subotičanima predstavile Nevena Cvetković, diplomirani psiholog i Nina Gugleta, urednica izdavačke kuće „Areté” iz Beograda koja je izdala roman na našem jeziku. Lepo i značajno veče za one koji vole umetnost Nika Kejva upotpunila je diplomirana glumica Jelena Rašković, čitajući odlomke iz romana, baš kako priliči i kako već pravi glumci umeju. Svedoci smo da je publika uživala i da je tog petka, šestog marta, postala bogatija za jedno lepo umetničko iskustvo, a ponešto o tome kako je doživela roman ispričala nam je Nevena Cvetković. 

Mislim da je roman dobar uvod u stvaralaštvo Nika Kejva, možda baš za ljude koji nisu slušali njegovu muziku. Čini mi se da ova knjiga predstavlja kulminaciju njegovog rada tokom osamdesetih,govori o početku njegove karijere i dobar je uvod za ono što je usledilo. Ali knjiga je zaista intenzivna, svakako nije nešto što ćete da čitate na plaži, što sam kao njegov fan i očekivala. Ustvari, prevazišao je očekivanja, prilično me je „sastavilo” sve to, taj kontrast, ali uspevamo da pronađemo lepotu i u tim teškim momentima, teškim rečenicama. Možda mi je najjači utisak sam početak knjige gde novorođena beba ima toliko razvijen kognitivni svet i prosto pušta reči iz sebe.To nas vodi ka ličnosti Nika Kejva kojem su reči važne, one su čitavo njegovo stvaralaštvo. Vrlo je intenzivan. Ako čovek poželi da probudi emocije, da doživi nešto burno, nešto što odgovara onome što u tom trenutku oseća, onda je Nik Kejv umetnik za takvog čoveka. Ljudi koji upoznaju njegovu muziku i kojima se ona dopadne, dopada im se zauvek”, zaključila je Nevena. 

Nina Gugleta iz izdavačke kuće Areté govori nam o tome šta knjiga donosi fanovima i kako mogu da dođu do nje. 

U Izdavačkoj kući Areté želimo da predstavimo publici i one pisce koji se primarno bave nekim drugim umetnostima. Kada sam počela da objavljujem knjige razmišljala sam o tome kako je Hodorovski moj omiljeni režiser i počela sam da objavljujem njegove knjige. Usledio je Linč, Salvador Dali, a evo sada smo kod Nika Kejva. On piše samosvesno, a melodramatiku koja boji njegovu umetnost živi i kroz knjige. Na neki način saosećate sa autorom dok čitate njegovo delo i to je važno za sve njegove fanove. Želimo ubuduće i u drugim gradovima da priređujemo promocije poput ove u Subotici gde smo govorili o knjizi, ali smo i slušali muziku, slušali odlomke, pa je sve bilo je potpunije i lepše. 

Knjigu je moguće pronaći na sajtu izdavačke kuće Areté, u svim većim knjižarama i knjižarskim lancima Vulkan i Delfi.

https://arete.rs/proizvod/i-magarica-ugleda-andjela-2/.

  • "I magarica ugleda anđela" u Gradskom muzeju
  • "I magarica ugleda anđela" u Gradskom muzeju
  • "I magarica ugleda anđela" u Gradskom muzeju
Tema