In loving memory 2 - trideset godina likovne škole i art ateljea „De Medici”

Submitted by fotoprica on Sat, 03/26/2022 - 16:15

Likovnu školu „De Medici” je u minule tri decenije pohađalo je preko sedamdesetoro mladih ljudi. Značajan jubilej, i prilika da se podsetimo nekih od radova koje su učenici stvarali, pod budnim okom Nevene Grković Bukvić, a koji su sinoć izloženi u T Galeriji, odnosno pasažu ispred galerije Mileta Tasića, i to nimalo slučajno. Kao umetnik, likovni kritičar i čovek koji neumorno  prati umetničku scenu Subotice, Mile je biranim rečima govorio o značaju škole i njenom uticaju na razvoj mladih umetnika:

Sećam se početaka ove škole u domu Nevene Grković Bukvić, i do danas je zbilja učinila veliki iskorak. Sedamdesetoro mladih ljudi koji su pohađali školu, ili većina od njih, je i ostalo u umetnosti. To su subotičani koji se danas nalaze od Amerike i Engleske, preko Italije i Španije, do Nemačke, Mađarske i drugih susednih zemalja, razasuti po raznim meridijanima, ali su u ovoj školi naučili prve važne stvari o umetnosti, koje i danas nose sa sobom. Vrednost škole je upravo u tome što je bila, i ostala, otvorena ka novim trendovima u umetnosti, te  danas, nakon završenih akademija, neki od bivših učenika stvaraju u modernim tehnikama, odnosno koristeći nove tehnologije, dok su drugi ostali naklonjeni klasičnijim formama i tehnikama u slikarstvu ili vajarastvu. Zapravo, ovakve privatne škole i ne postoje u gradu, a na mene je ova, Nevenina, ostavila vrlo dubok utisak.”

Izložbom Art ateljea „De Medici” na lep i odmeren način započeta je i sezona umetničkih dešavanja na otvorenom, a upravo u T Galeriji očekujemo nova druženja, baš kao u velikim umetničkim centrima širom planete, kojih će sigurno biti. Sinoć je atmosfera bila svečana, ali i dovoljno opuštena, baš onakva kakva prija umetnicima različitih generacija. Najveće zasluge za to pripadaju Neveni Grković Bukvić, koja je ponovo lepo govorila o svojim učenicima.

Meni je velika časti i zadovoljstvo jer su to zaista izuzetni mladi ljudi.Talentovani, vredni, aktivni na sceni savremene umetnosti, profesori i sjajni stvraoci. Naravno, nisu svi jednako uspešni, ali velika većina je već do sada uradila mnogo u umetnosti. Uspeli su da izgrade sopstveni izraz, da svoje mesto izbore svojim karakterom i funkcionišu u svojim grupacijama, odnosno, sve ide nekim njihovim tokom. Grade svoje karijere, razvijaju svoj talenat, hrabri su, i mislim da će tako i da nastave.”

Škola je proizašla iz likovne radionice „ Art atelje“ kao nastavak dugogodišnjeg rada i iskusta u oblasti edukacije mladih likovnih talenata. Diplpma i preporuke skole za likovnu i vizuelnu umetnost "De Medici",priznate su na prestižnom univerzitetu "St. Martins" college of fine art and design u Londonu,jednom od najboljih fakulteta iz oblasti umetnosti i dizajna u Evropi. Učenici ove škole uspevaju da ostanu u umetnosti, da stvaraju i da rade ono što vole, a to je verovatno najvažnije. Ostale fotografije sa izložbe pogledajte u odeljku Galerija.

  • In loving memory 2 - trideset godina likovne škole i art ateljea „De Medici”
  • In loving memory 2 - trideset godina likovne škole i art ateljea „De Medici”
  • In loving memory 2 - trideset godina likovne škole i art ateljea „De Medici”
Tema