Milan Savić o internet stvarima (IoT) u Subotici

S obzirom na sve brži razvoj informacionih tehnologija i sve veće mogućnosti praktične primene u ovom trenutku je teško predvideti granice „internet stvari” u budućnosti. Termin IoT (Internet of Things) je verovatno prvi put upotrebljen pre dve decenije a procenjuje se da će do 2020. godine sadržati oko 30 milijardi uređaja. U skladu sa takvim predviđanjem život u pametnim kućama, vožnja pametnim automobilima, poslovi unutar sistema koji funkcionišu zahvaljujući „internet stvarima” više nemaju prizvuk naučne fantastike.

Milan Savić je softver arhitekta u kompaniji Execom iz Novog Sada a nedavno je stigao do Startit centra u Subotici gde je podelio deo svog znanja o „internet stvarima” na predavanju pod naslovom „IoT – izazovi i iskustva”.  Nakon predavanja prisutni su mogli da vide Execom rover, upravljaju ovim simpatičnim vozilom pomoću aplikacije i na licu mesta iskuse deo onoga o čemu su slušali na predavanju.

„IoT treba da poboljša kvalitet našeg života  a ne da postoji kao grana za sebe. To je tehnologija koja se vremenom integriše u sve segmente života. To može biti čitav pametni grad. Jedan segment u takvom gradu mogao bi da bude sistem pametne kontrole semafora koji bi regulisao gužve na osnovu nadolazećeg saobraćaja. Primera radi, ukoliko sa jedne strane imamo veću frekvenciju vozila semafori na toj trasi mogu da budu duže otvoreni. Dobro ukomponovan sistem bi mogao da predvidi kada će nastupiti gužva. Zatim bi putem pametnih panela bilo sugerisano vozačima da krenu drugim putanjama. Tako bi uz pomoć IoT-ja saobraćaj postao manje stresan deo naše svakodnevice”, pojasnio nam je Milan Savić.

IoT menja industriju i privredu iz dana u dan. Dobro osmišljene platforme integrisane u tradicionalne sisteme omogućavaju brže i fleksibilnije funkcionisanje samih tih sistema.

„Bavimo se i razvojem industrijskih rešenja. Prvo osluškujemo želje naših klijenata a onda im ponudimo rešenje, odnosno vodimo ih kroz proces pravljenja njihovog smart uređaja. Dobar deo industrije i dalje se ne oslanja na povezanost internetom. Prelaskom na IoT klijent poboljšava svoj proizvod, čini ga pametnim i pristupačnijim krajnjem korisniku. Ako se dogodi kvar unutar nekog velikog sistema, kakav je recimo bolnica, to može biti da bude veliki problem. Mi možemo zahvaljujući predictive maintence-u da znamo nakon koliko ciklusa je potrebno promeniti neki deo unutar sistema i tako možemo da predvidimo kvar odnosno da izbegnemo posledice. Svaki put kada se dogodi neka akcija unutar sistema ona ostaje memorisana na cloudu. Nakon toga se broje ciklusi a recimo nakon deset ciklusa, mi  ćemo znati da je vreme da se zameni neki deo. Samim tim bolnica ne prekida rad a krajnji korisnici dobijaju pouzdaniji sistem. Benefit je za sve, kako za proizvođače tako i za korisnike, što jeste suština.”

Možemo li da zaključimo da IoT nema ograničenja kada je u pitanju primena?

„Apsolutno, sve zavisi od toga kako mi želimo da unapredimo našu svakodnevicu. To je ono što treba da bude pokretač. Tehnologija ne treba da postoji radi tehnologije već treba da bude tu da pomogne ljudima. Kao inženjeri u Execomu stremimo da stvorimo nešto što je zapravo i zaista korisno.”

Šta je Execom Rover?

„Execom Rover je studentski projekat. Imali smo jedino točkove a sve ostalo smo sami napravili. Sistem upravljanja, sistem komunikacije na cloud-u, sistem kontrole motora, punjenje baterije, kontrolu glasom i još dosta toga. Projekat traje već dve godine i na njemu rade studenti koji dolaze u Execom na praksu,kao i nosioci naše stipendije. Kod nas stiču praktična  znanja i upoznaju razne tehnologije. Zanimljivo je da ljudi mogu da biraju u kojoj će tehnologiji da rade. Mi nismo tim koji radi samo sa hardverskim uređajima, mi takođe razvijamo mobilne aplikacije, od razvoja samog bluetooth čipa do implementacije bluetooth protokola na mobilnom telefonu. Dakle, pokrivamo ceo put i studenti koji dođu kod nas mogu da izaberu na kojoj će tehnologiji raditi a kada požele mogu da predlože i implementiraju određenu funkcionalnost.”

Više fotografija sa ovog događaja pogledajte u galeriji: 

https://fotoprica.rs/web/milan-savic-o-internet-stvarima-iot-u-subotici/1888384804