„Носогор пилу“ помаже својим другарима

Submitted by fotoprica on Mon, 12/19/2022 - 19:09

„У сред зиме кад му време није“ изгорела је кућа многочлане породице Димовић.  Увек је то велика невоља за укућане, а зими се таква невоља претвара у праву несрећу. И онда се сложе људи добра срца  и помогну да се из оџака поново вије дим који ће грејати, а не плашити. Овог пута су ти добри људи ученици основних школа „Свети Сава“ и „Матко Вуковић“ из Суботице. Своје глумачко умеће су ставили у службу хуманог рада и скупили су 31.470,00 динара и 10 евра за своје другаре играјући две преставе „Носогор Пилу“ ауторке Миланке Станкић која је и режирала представу и „Јежева кућица“ Бранка Ћопића у режији Ане Насуовски. Ученици 3.а одељења имају и срећу и част да је њихова учитељица управо Снежана Радаковић која је прави заљубљеник у лутке тако да је са родитељима направила 30 правих крпених ликова који имају карактер. Ана Шаравања је на стихове Миланке Станкић компоновала музику за насловну нумеру „Пилу, Пилу, Носогоре“. Већини глумаца на сцени Дечијег позоришта у Суботици ово је био први наступ у животу. Није се дало приметити. Пре изласка на сцену, у чувеном „иза бине“ простору добили су последње инструкције: „Ако публика не буде певушила песму кад буде излазила, значиће да нешто нисмо урадили ваљано, а сад – дајте све од себе“. И певушули су. Стварноо. „Пилу, Пилу, Носогоре“. А како и не би, кад је здушно цело одељење учествовало у представи иако су многи били под температуром. Тако се оставља „срце на терену“ и помаже својим другарима. Носогор Пилу има дислексију, али  довољно је драг да плени својим погледима на свет и својим „срцем и душом“ којима посматра људе око себе.

„Јежева кућица“ је надалеко позната прича о „својој кућици, својој слободици“. И кад се наставница ликовне културе Ана Насуовски одлучила да учествује у конкурсу Удружења „Млади и игра“ који је у склопу пројекта „Зелено лице Суботице“ расписан, није ни слутила да ће много симболике бити управо у самом наслову. „Живот пише романе“ одавно је казано и представа је стављена у службу управо борбе за нову кућицу-слободицу породице Димовић. Млади глумци-луткари показали су како је леп свет позоришног израза и својом глумом су одушевили публику и велику и малу. Град  Суботица је суфинансирао пројекат „Зелено лице Суботице“ и то је још један доказ да се у том чаробном кругу морају наћи многи добрих намера. Пуна сала Дечијег позоришта, распевана сцена, загрејани дланови и ...много тога што се није видело на први поглед. Узбуђење, температура која је ове дечије окице учинила још сјајнијим, цвеће за глумце из сцене...

„Нисам ни слутио да је ово овако озбиљна представа. Ја мислио да се деца онако играју само“, рече један тата чија је ћерка била на сцени.

Игра уме да буде најозбиљнија ствар на свету ако јој тако приђемо.

Представа „Носогор Пилу“ настала је на основу истоимене књиге, која је на 4. Дринским књижевним сусретима у организацији АСоглас издаваштва из Зворника освојила прво место, а њено треће издање илустровао је ученик Вук Милосављевић. Књига је преведена на енглески, словеначки и италијански језик. За крај, сви људи добре воље који на неки начин могу да помогну породици Димовић, могу да се распитају у ОШ „Свети Сава” како то да учине и каква је помоћ у датом тренутку најпотребнија. 

 

Фотографије - Владо Шућур

Текст - Миланка Станкић

 

  • „Носогор пилу“ помаже својим другарима
  • „Носогор пилу“ помаже својим другарима
  • „Носогор пилу“ помаже својим другарима
Tema