Premijera filma „O ljubavi i smislu života u doba korone”

Submitted by fotoprica on Wed, 05/18/2022 - 13:41

Povodom obeležavanja desetogodišnjice prikazivanja prvog subotičkog filozofskog filma (Filozof iz našeg sokaka) u Art bioskopu ,,Aleksandar Lifka“, u ponedeljak, 16. maja 2022. godine, sa početkom u 18.30, održana je premijera filma ,,O ljubavi i smislu života u doba korone“, u režiji Monje Vuković, po scenariju koji je napisao profesor filozofije Dragan Krstić.

Glavne uloge: Minja Vuković, Aleksandar Rakić i Laslo Mesaroš

U drugom delu programa premijere prikazan je film ,,Filozof iz našeg sokaka“, kojim je pre deset godina započeta kreativna saradnja profesora Krstića i njegovih učenika u gimnaziji „Svetozar Marković, koja je rezultirala zanimljivim filmskim ostvarenjima, jedinstvenim u našim školama. Tokom rada u školi nastalo je osam filmova, a nakon nastavničke karijere još tri, sa bivšim učenicima. 

-Premijera me je podsetila na one dane kada sam predavao filozofiju u Gimnaziji i kada sam se trudio da đacima filozofska učenja izložim na zanimljiv način. Jedan od tih načina je pedagoško-filozofski film koji sam stvorio sa svojim učenicima 2011/2012. godine - započeo je zanimljivu priču profesor Krstić.

Cilj ovog žanra je da na zanimljiv način prenese osnovne i neke specijalne filozofske probleme i neka rešenja tih problema mladima, kao i svim za filozofiju zainteresovanim ljudima.Drugačije rečeno, pedagoško-filozofski film, tj. filozofski edukativni film govori o problemima mladih, pre svega srednjoškolaca i studenata, koje glavni i sporedni junaci rešavaju na svoj način pozivajući se na mišljenja velikih filozofa. Ovi filmovi, sa neskrivenim umetničkim pretenzijama, protkani nenametljivim filozofskim dijalozima, obogaćeni lepom muzikom, izazivaju veliko interesovanje kod mladih, o čemu svedoče fotografije sa premijera.

Film Filozof iz našeg sokaka je prvi film koji spada u ovaj žanr, a koji je, uzgred rečeno, osvojio treću nagradu na DRUGOJ REVIJI NEZAVISNIH OFF-FILMOVA SRBIJE Srpski HOLYWOOD, 2012. godine.

Taj film nije ništa drugo do pokušaj da se jedna nastavna jedinica (O istini, lepoti i dobroti) obradi u formi kratkog igranog filma. Učenici su rekli da smo u tome uspeli.

Sedam godina kasnije, iako sam postao penzioner ljubav prema ovoj vrsti delatnosti me nije napustila. Jedna grupa mojih bivših đaka predložila je da nastavimo da snimamo pedagoško-filozofske filmove, tj. filozofski edukativne filmove, jer su mišljenja da je to jedan od najzanimljivijih i najkreativnijih oblika bavljenja filozofijom.

Sastavio sam novu filmsku ekipu (sa tendencijom da se širi, uvećava) koju čine moji bivši učenici, sada studenti, koji su se isticali na časovima filozofije i u radu Filozofsko-filmske sekcije. Neki od njih su želeli da se profesionalno bave glumom i režijom, ali ih je život usmerio na profitabilne fakultete.

Sa novom filmskom ekipom, sastavljenom, uglavnom, od mojih bivših učenika, snimio sam tri filma: Kratak film o lepoti, Naš profesor i O ljubavi i smislu života u doba korone. Ovi filmovi su na svoj način lepi i poetični, a poslednji je pomalo i ironičan.

Ovaj poslednji film opominje da je u pandemiji ljubav ugrožena, a ako nije moguće ostvariti ljubav, onda i život nema smisla.

Ta rukavica, koju smo videli u filmu, je metafora koja nam govori da se ljubav između žene i muškarca ne može sprečiti. Drugačije rečeno, da se ta ljubav mora na neki način da otelotvori, očulotvori.

Uskoro počinjemo snimanje novog, dvanaestog u nizu, filma pod naslovom Savest, koji želimo da podignemo na viši tehnički nivo, a za to su nam potrebna novčana sredstva. Nadam se da ćemo ih dobiti i ostvariti svoj san.

 

  • Premijera filma „O ljubavi i smislu života u doba korone”
  • Premijera filma „O ljubavi i smislu života u doba korone”
  • Premijera filma „O ljubavi i smislu života u doba korone”
Tema