Sve spremno za Youth jazz and rock festival #4

Pavle Zvekić je mlad čovek koji talenat i energiju, između ostalog, ulaže u organizaciju Youth jazz and rock festivala u svom gradu. Kao klinac je provodio vreme na Festivalu Evropskog filma na Paliću uz oca, koji je godinama na istom organizovao mnoge važne stvari. Ta atmosfera mu je bila zanimljiva i Pavle je pomislio da je normalno da, kada odraste, čovek organizuje sopstveni festival. I sada je pred nama četvrto izdanje ove zanimljive muzičke manifestacije koja će od 6. do 8. avgusta okupiti muzičare iz više gradova koji  stvaraju u različitim žanrovima, a nama je posebno drago što će među njima biti i subotičani. Dok očekujemo prve svirke razgovaramo sa Pavletom o počecima, o tome kako se razvijao festival, šta da očekujemo ove, a šta narednih godina.

To je zapravo eklektičan festival na kojem su dobrodošli svi žanrovi, odnosno ono što kao organizatori smatramo kvalitetnom muzikom. Zašto jazz? Zato što on obuhvata najviše žanrova,  r’n’b, neo soul, fusion jazz, rock jazz. Opet kada kažemo rock, to je i punk, prog rock, metal, grunge i slično. Zapravo, u nazivu festivala imamo dva dominantna žanra od kojih su nastali ostali, objašnjava Pavle i dodaje, ranije smo festival delili žanrovski pa smo jedno veče imali jazz a neko drugo rock što je bilo interesantno. Ali nismo želeli da ostanemo u tom kalupu, u međuvremenu smo mnogo toga naučili, pojavili su se i novi sponzori i mi smo pokrenuli nove sadržaje. Tako smo tokom drugog i trećeg izdanja festivala organizovali Silent movie night, odnosno veče nemih filmova kada smo gledali filmove Čarlija Čaplina, Bastera Kitona, Alfreda Hičkoka i nekih alternativnih reditelja koji su stvarali neme filmove. Ako nisu, onda mi maknemo zvuk i sviramo, kolege pijanisti i ja. Za mene je najbolja stvar to što smo ove godine napravili otklon od neke previše stroge koncepcije i uspeli da uklopimo žanrovski različite umetnike u isti festival, rekao je Pavle Zvekić.

Ove godine na festivalu ćemo moći da slušamo trinaest nastupa, a među bendovima i pojedinačnim izvođačima biće i Subotičana u većem broju nego prethodnih godina.

Skoro svi žanrovi su zastupljeni, sada su tu i dj-evi pa ćemo uživati i u elektronskoj muzici. Prvo smo pozvali Subotičane, Strobberiz tj. Anu Mariju Tumbas, Nikolu Radonjića, koji je protekle godine objavio sjajan album, moj bend Leni & Lulu, Veliko i Frikardo, a dosegli smo i do Niša odakle nam dolazi relativno novi metal bend, Monah. Tu je i Drumbooty sa jednim od najboljih bubnjara kod nas, Peđom Milutinovićem. Gosti iz Beograda su Gorica & Grooveheadz, Timbe, Marcell Roncsak trio, i Eroteme. Dakle ove godine imamo goste iz Beograda, Niša, Čačka, tu su i naši Subotičani i mislim da smo dostigli ozbiljan nivo kvaliteta.

Očigledno, festival raste i ovo izdanje u muzičkom smislu obuhvata i više žanrova i više izvođača. Abazija na Paliću dobro je mesto za druženje, uživanje u samoj muzici kao i u razgovoru o muzici i onome što domaća scena u ovom trenutku može da ponudi. A može mnogo; govorimo o mladim ljudima koji uveliko krče svoj put i čiji talenat prepoznaje i stručna javnost. Ostaje nam da se nadamo lepom vremenu, a Pavle i ekipa će se potruditi za ostalo. Vidimo se u Abaziji u petak 6. avgusta.

P.S. Listu izvođača možete pogledati na linku:

https://youthjazzrockfestival.com/line-up/#gorica-grooverheadz