Premijera dokumentarnog filma „Arača” autora Mihajla Plankoša

Submitted by fotoprica on Wed, 12/25/2019 - 18:10

Desetak kilometara udaljena od Novog Bečeja, kraj puta prema Novom Miloševu, nalazi se Arača, srednjovekovna crkva koja je danas u ruševnom stanju. Mihajla Plankoša, mladog istoričara umetnosti iz Subotice, ostaci ove sakralne građevine potakli su na detaljnije istraživanje. Pokušao je da sazna što više o njenoj tajanstvenoj prošlosti i da razume ono što predstavlja za ljude ovog kraja u sadašnjosti. Prikupio je činjenice i pronašao prave sagovornike a sve je rezultiralo dokumentarnim filmom snimljenim na zanimljiv, umetnički način. Film donosi  poruke o važnosti arhitektonskog i kulturnog nasleđa. Neke činjenice podsećaju nas na dvojnost čovekove prirode, na ljude nemarne, pohlepne i zaboravne, ali i marljive, plemenite i sposobne da u kolektivnom pamćenju čuvaju ono važno i vredno. Mihajlo je u najavi premijere dokumentarnog filma koja je upriličena u Savremenoj galeriji 21. decembra napisao: 

Kakvu emociju može da probudi ruševina? Zavisi. Može da izazove sažaljenje, ako je u pitanju zapuštena zgrada koja preti padom ili tugu, strah... Žao nam je neuspelog poduhvata izgradnje nečeg inovativnog, ili zbog nemara, zbog zaboravljenog truda.
Postoje i ruševine koje su uređene (konzervirane), smeštene u održavani ambijent, objašnjene natpisima. Na taj način društvu postaje jasna njihova važnost. One dobijaju mesto u njihovim životima tj. i same nastavljaju da žive. Takva građevina prestaje da bude ruševina. Ona postaje spomenik.
Arača spada u ovu poslednju kategoriju. Priču poput njene uvek treba iznova pričati i na taj način približiti ljudima. Nadamo se da je ova verzija, nastala uz pomoć dr Endrea Rafaija, Ljubice Kiselički i Hunora Đurkovića takođe doprinela životu mesta i priče.

U Galeriji pogledajte deo atmosfere sa premijere. 

Mihajlo Plankoš o svom prvom dokumetarnom filmu... 

  • Premijera dokumentarnog filma „Arača” autora Mihajla Plankoša
  • Premijera dokumentarnog filma „Arača” autora Mihajla Plankoša
  • Premijera dokumentarnog filma „Arača” autora Mihajla Plankoša
Tema